Lasikuitu laminointia

Aloitetaan ihan perusteista, eli mitä tarvitaan.
Alla tarvikkeita joita tällä kertaa itse käytin. Vuosien varrella useita merkkejä käyttäneenä, voisin todeta että eroja on mutta kyllä kaikilla onnistuu.
Laadukkailla aineilla onnistuu usein helpommin ja osan laatu on samalla laadukkaampaa.

Perustarvikkeet ovat:
– Polyesterihartsi
– Gelgoat
– Kovete
– Sekoituspurkkeja
– Luonnonharjaisia pensseleitä
– Ilmanpoistorulla
– Muottivaha

Laminointiin tarvikkeita

Jos käytössäsi on valmis muotti, aloitetaan vahaamalla se huolellisesti n. 5-8 kertaa n.min.30 min välein. Vahaus kerrosten välissä voi pitää pidempiäkin taukoja (vaikka pari päivääkin), se ei ainakaan tilannetta huononna.
Vaha levitetään kappaleeseen pienin pyörivin liikkein ja kiillotetaan samantien puhtaalla nukkaamattomalla liinalla.

Samalla tavoin aloitetaan myös muotin valmistus, eli kappale mistä muotti halutaan vahaillaan em. tavoin.

Muottivaha ja kiillotusliina

Vahattu muotti valmiina, itse osan valmistus voi siis alkaa.

Vahattu muotti

Muottiin levitetään gelgoattia pensselillä kaksi kerrosta. Ensimmäisen kerroksen annetaan kuivua n. 20-50 min riippuen lämpötilasta, kappaleen koosta/ muodosta, tilan ilmanvaihdosta ja kuun asennosta ;).
Uuden kerroksen levityksen voi aloittaa kun pinta on nihkeä, mutta ei tartu sormeen.
Tämän jälkeen levitetään seuraava kerros samalla tavoin ja annetaan taas kuivua nihkeäksi.

Tässä vaiheessa pinta voi näyttää levittäjästä riippuen aika hurjaltakin (kuten kuvassa), mutta ei hätää tämä pinta jää laminoinnin väliin ja sillä ei ole varsinaisesti merkitystä. Toki mitä tasaisempi kerros sitä tasaisempi kerros.

  • Ilmainen vinkki; jos tiedät minkä värisiä osia haluat valmistaa tee muotti eri värillä esim. muotti valkoinen ja itse osat mustia. Näin näet helposti että gelgoat on tasaisesti levitetty joka paikkaan.
Gelgot levitettynä

Taas jäi yksi vaihe kuvaamatta, mutta alla selitys.
Itse lasikuitukangas levitetään gelgoat kerroksen päälle (sen kuivuttua nihkeäksi !) ja leikataan n. 1-2 cm reunoiltaan isommaksi.
Itse käytän osien valmistuksessa 400g lasikuitumattoa joka taipuu vielä aika helposti tiukempiinkin muotoihin.

Kannattaa leikata kaikki kerrokset ennen laminoinnin aloittamista valmiiksi, niin laminointi menee vikkelämmin ja osa ei kerkeä kuivua ennen kuin kaikki ilma itse kuidun ja gelgoat kerroksen välistä on poistettu.
Ilmakuplat on kätevä poistaa pensselillä “töpöttelemällä” sekä ensimmäisessä kuvassa näkyvällä ilman poistotelalla. Teloja on erilaisia ja erikoisia.

Jos kappaleessa on paljon tiukkoja muotoja kannattaa laminointi tehdä kahdessa osassa. Tämä tarkoittaa seuraavaa:
Laminoidaan vain yksi kerros ja annetaan kuivua sen verran ettei se enää irtoa gelgoat pinnasta. Tämän jälkeen laminoidaan loput kerrokset.

Lasikuitukangas kannattaa asetella mahdollisimman hyvin geelipintaa vasten, eli halkomalla kulmat jne. Kastele ensin koko paikoilleen aseteltu matto jolloin se alkaa vettyä ja taipuu helposti muotoihin.

Kärsivällisyyttä tarvitaan… kun matto kasteltu voi kokonaisuus näyttää toivottamalta, mutta pikkuhiljaa “töpöttämällä” ja telalla rullaamalla tasoittuu kyllä geelin pintaan.

Lasikuitukankaat laminoituna
  • Ilmainen vinkki nro.2; Mustaa taustaa (gelgoattia) vasten ilmakuplat huomaa huomattavasti helpommin kuin esim. valkoista

Vuorokauden kuivuttuaan osa näyttää tältä. Irroitus aloitetaan naksauttamalla varovasti reunat irti muotista. Tämän jälkeen voi varovasti koputella muottia vaikka nyrkillä. Sitten vaan rohkeasti “repimään” osaa muotista. Kannattaa koittaa vapauttaa kappale monesta eri suunnasta järkevää voimaa ja kärsivällisyyttä käyttäen. Tämä varsinkin muotin rakennuksen ensi-irroitus on yleensä se vaikein.

Valmis tuotos ja muotti, jäjellä enää reunojen leikkaus ja hionta .

Valmis lasikuituosa

Toivottavasti tästä ohjeesta on jollekkin hyötyä. Tapoja tehdä on varmasti yhtä monta kun tekijöitäkin, mutta näin minä teen nyt ja jatkossa.
Onnea laminointiin !

-Tomi-

Sharing is caring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *